Bevat chufa antinutriënten?

Chufa bevat een minimale hoeveelheid antinutriënten. Chufa heeft als voordeel dat het onder de grond groeit zodat het zichzelf niet hoeft te verdedigen tegen vogels bijvoorbeeld.

Bevat de chufa gluten?

De chufa is glutenvrij!

Bevat de chufa omega’s?

De omega bevat voor het merendeel omega 9. Amper omega 3 maar gelukkig ook weinig omega 6.

Hoe worden de chufa’s geteeld?

Chufa’s groeien van april t/m september, de planten worden gedroogd in september of oktober en de oogst is van december t/m februari. Na de oogst worden de chufa’s gewassen om ze te ontdoen van steentjes en zand. Na het reinigen worden ze gedurende 3 maanden gedroogd. De temperatuur en vochtigheid worden goed in de gaten gehouden en de chufa’s worden dagelijks omgeschept.

Hoelang bestaat de chufa al?

Chufa is een waar oervoeding en bestaat al twee miljoen jaar. Onderzoekers van de universiteit van Oxford hebben ontdekt dat onze verre voorouders in Afrika leefden op een dieet van fruit, insecten en 80% chufa’s!

Is chufa geschikt voor diabetici?

Ja, chufa heeft een lage glycemische index waardoor de suikers en het zetmeel traag worden opgenomen. Door de vezels wordt de eetlust geremd.

Is chufa raw?

Ja. Alle producten, behalve de niet-bio gepelde chufa, zijn onverhit.

Is chufa vegan?

Ja, het is een 100% plantaardig product.

Is de chufa allergenenvrij?

De chufa is vrij van de 14 bekende en meest voorkomende allergenen, in zeldzame gevallen kan er een allergische reactie plaatsvinden. Ben je gevoelig voor bijvoorbeeld pollen dan is het aan te raden voorzichtig te beginnen.

Is jullie chufa biologisch?

De meeste van onze producten zijn gecertificeerd biologisch. Is dit het geval, dan staat het in de titel van het product.

Kan ik ander glutenvrijmeel 1-op-1 vervangen met chufameel?

Er zijn een paar belangrijke verschillen. Chufameel is zoet van zichzelf, je kunt makkelijk de helft van de hoeveelheid suiker gebruiken. Chufameel is ook iets droger (maar niet zo droog als kokosmeel) dus het komt het recept ten goede wanneer je iets meer vocht of vet toevoegt. Een extra lepel kokosolie, wat appelmoes of puree van zoete aardappel of pompoen.

Kan je met chufaolie bakken?

Ja dat kan zeker! Chufa is een rijke bron van omega 9 en de vitamine E in chufa zorgt ervoor dat de olie niet oxideert op hogere temperaturen wat wel geval is bij andere plantaardige oliën.

Over ons

Eind 2014 kwamen wij in aanraking met de chufa via een Amerikaanse website. We raakten onder de indruk van de positieve eigenschappen van de chufa en na een sample te hebben aangevraagd waren we ook onder de indruk van de lekkere smaak!

Het product past ook heel erg in onze levensstijl, welke het beste te omschrijven valt als ‘clean living’. Het gaat verder dan voedsel alleen, het is het leven zoveel mogelijk proberen te ontdoen van de chemische, medische, ongezonde en kunstmatige invloeden.

Chufa helpt daar ook bij! Het is een erg puur product met heel veel mogelijkheden.

We zijn nu twee keer in Spanje geweest om te kijken hoe het groeit en verwerkt wordt en kennis gemaakt met een leverancier. Wellicht overbodig te zeggen, maar we vinden het ook heel belangrijk dat we de natuur niet onnodig belasten en daarom zijn bijna al onze producten biologisch.

Hopelijk kunnen wij zoveel mogelijk mensen enthousiast maken zoals wij zelf zijn over de chufa!

Sander & Roxanne

Waar gebruik je chufaolie voor?

De olie is te gebruiken als huidolie, het is rijk aan vitamine E wat werkt als een antioxidant tegen oxidatieve stress, welke aan de grondslag ligt van veroudering. Natuurlijk is de olie erg geschikt om bijvoorbeeld over je salade te druppelen en kun je er goed mee bakken, chufaolie kan goed verhit worden.

Waar is kalium goed voor die de chufa bevat?

Chufa is rijk aan kalium met 915 mg / 100 gram. Kalium draagt bij tot een normale werking van het zenuwstelsel, het normaal functioneren van spieren en het draagt bij aan behouden van een normale bloeddruk.

Waar kan de ijzer aan bijdragen die in chufa zit?

Chufa bevat 2.6 mg / 100 gram ijzer. IJzer helpt bij vermoeidheid/moeheid, draagt bij tot de normale werking van het immuunsysteem, draagt bij aan een normale celdeling en ondersteunt de aanmaak van rode bloedlichaampjes.

Waar kan de magnesium aan bijdragen die de chufa bevat?

Chufa bevat 105 mg / 100 gram magnesium. Magnesium draagt bij aan de vermindering van vermoeidheid, ondersteunt het energieniveau, draagt bij tot een normale werking van de spieren en het functioneren van het geheugen. Magnesium draagt ook bij aan een sterk gebit en ondersteunt de botten.

Waar kan de mangaan aan bijdragen die in chufa zit?

Chufa is met 1.4 mg / 100 gram rijk aan mangaan. Mangaan ondersteunt de opbouw botten/beenderstelsel, ondersteunt het energieniveau en helpt bij de instandhouding van bindweefsel. Ook helpt mangaan beschermen tegen invloeden van vervuiling en zonlicht.

Waar smaakt de chufa naar?

Chufa’s zijn van nature zoet en hebben een nootachtige smaak. Vandaar ook wel de andere benaming: aardamandel.

Waarom zou ik chufa gebruiken?

Chufa kan voor veel mensen een waardevol voedingsmiddel zijn. Chufa bevat en is rijk aan veel mineralen en vitamine E. Chufa is rijk aan vezels die helpen bij een goede darmwerking. Het is bij uitstek geschikt voor mensen die aan paleo doen, rawfood eten, glutenvrij moeten of willen eten of vegetarisch of veganistisch willen leven.

Wat is de geschiedenis van de chufa?

Het gewas komt van oorsprong uit Afrika en heeft een rijke historie in Egypte. De Arabieren brachten de chufa in de achtste eeuw mee naar Spanje. Het gebied rond Valencia is door het klimaat en de grond bij uitstek geschikt voor de teelt van de chufa. De chufa’s uit ons assortiment komen weer uit Afrika, daar worden ze biologisch geteeld.

Wat is de voedingswaarde van horchata?

Met dank aan M. Meyer:

Het is ons niet bekend of dit voedingswaarden zijn mét de toegevoegde suikers.

Wat is een chufa?

Een chufa is een knolletje die in de aarde groeit en wordt ook wel tijgernoot, aardamandel of Knolcyperus genoemd.

Wat kan ik met gepelde chufa’s?

De gepelde chufa kan je zo uit de hand eten of in je (kokos)yoghurt doen. Rol ze ook eens door cacao- en kaneelpoeder, dit blijft plakken en geeft je snel een zoete snack. Voor een hartige snack kun je ze bakken in kokosolie en op smaak brengen met bijvoorbeeld kerrie, komijn en zout.

Wat kun je met chufameel?

Met chufameel kan je lekkere koekjes bakken of lekkere zoete broodjes maken, chufa gaat goed samen met zoet. Je kunt ook wat in je (plantaardige) yoghurt gebruiken of er rawfood balletjes van maken met wat kokosolie en gedroogd fruit.

Wat kun je met ongepelde chufa’s doen?

Van oudsher worden deze gebruikt om horchata van te maken, een soort melkdrank zoals je die in Valencia op straat kunt kopen. Je kunt ze ook 12 uur weken en dan zo opeten of fijnhakken en als ingrediënt gebruiken voor een granola.

Wat voor mineralen bevat de chufa?

De chufa bevat de mineralen magnesium, ijzer, zink en koper en is rijk aan fosfor, mangaan en kalium. Ook is de chufa rijk aan vezels en rijk aan vitamine E.

0