Chufamelk (horchata)

Chufamelk wordt in het Spaans horchata genoemd en is een heerlijk verfrissend en gezond drankje wat je eenvoudig zelf kunt maken.

Ingrediënten

  • 175 gram chufa

Naar smaak

  • snufje Himalayazout
  • wat kaneel
  • schil van een sinaasappel of een citroen
  • een zoetmiddel naar keus, bijvoorbeeld suiker of honing

Benodigdheden:

  • Staafmixer, blender of de ChufaMix©
  • Kaasdoek of de ChufaMix©

Bereiding

  1. Neem 175 gram chufa’s en week deze 24 uur in wat water in de koelkast.
  2. Weekwater weggooien en de chufa’s afspoelen.
  3. Doe de geweekte chufa’s in 700 ml water en pureer twee minuten met behulp van een staafmixer, blender of de ChufaMix©. Dit is ook het moment om een snufje Himalayazout, wat kaneel, schil van een sinaasappel of een citroen en een zoetmiddel toe te voegen.
  4. Zeef de melk met behulp van een fijne zeef, kaasdoek of de ChufaMix©.
  5. Koelen in de koelkast en klaar! De melk is koud bewaard zo’n 3 dagen houdbaar.

Opmerkingen

Het restant, de pulp, wordt in Spanje aan de ezels gegeven. Je kunt er ook notenballetjes van maken of de tuin mee bemesten.

6 reacties
  • Elise
    Beantwoorden

    Hallo,
    Graag zou willen weten wat de voedingswaarde van zelfgemaakte horchata is wanneer je verder niets toevoegd (dus enkel chufa’s en water).
    Alvast dank en groet!

    • Sander Kriek
      Beantwoorden

      Hoi Elise,

      Goede vraag! We hebben dat zelf niet laten onderzoeken. Ik heb alleen een pagina uit een Spaans onderzoek… het lukte mij helaas niet de tekst te kopiëren voor Google Translate. Ik hoop dat je een beetje Spaans kunt 🙂
      Pagina uit Spaans onderzoek voedingswaarde verse horchata.

      Groetjes Sander

    • Eline
      Beantwoorden

      Hoi Elise,

      Ik vroeg me af of je inmiddels de voedingswaarde achterhaald hebt?

      Groet Eline

      • Sander Kriek
        Beantwoorden

        Hoi Eline, nog geen nieuwe inzichten wat dat betreft sorry!

  • M.Mulder
    Beantwoorden

    Goedendag,

    Kunt u het recept van die notenballetjes van de pulp geven?
    Ik ben er nl. voor om alles te gebruiken.

    M. Mulder

    • Sander Kriek
      Beantwoorden

      Beste,

      Er staat hier een recept: http://www.xandrabaktbrood.nl/glutenvrij-2/chufa-melk-en-koekjes-maken/

      Via de email een recept die we mochten ontvangen: Chocolade truffels.
      Beetje cacaopoeder, agavesiroop, wat boekweitvlokken, wat gemalen noten, kokosolie en hennepzaad erdoor. Hier balletjes van maken. Deze nog ff door de kokossuiker/cacao/geraspte kokos/gemalen amandelen rollen en dan een uurtje in de koelkast op laten stijven.

      We hebben ze zelf nog niet gemaakt 🙂

      Succes!

Laat een reactie achter

0