Glutenvrije gevulde speculaas

Wie zoet is krijgt lekkers!

Zodra de zomer al enigszins voorbij is liggen ze alweer in de winkel: kruidnoten, speculaas, taai taai en ander snoepgoed welke de voorbode zijn van de aankomst van Sinterklaas. Van oudsher strooi de goedheiligman met lekkers en in deze moderne tijden is het wel zo prettig wanneer dit lekkers ook lekker gezond is. Vandaar hier een recept van gevulde speculaas en van kruidnoten, om met pakjesavond verantwoord te kunnen snoepen!

Gevulde speculaas

Gevulde speculaas

Ingrediënten:

Gebruik een portie notenvrij spijs gemaakt van de chufa.

Voor het deeg:

  • 150 gram chufameel extra fijn
  • 25 gram kokosbloesemsuiker
  • 2 eetlepels koekruiden
  • halve theelepel baksoda
  • mespuntje fijn Himalayazout of fijn Keltisch zeezout
  • 75 gram roomboter (of kokosolie)
  • 25 gram kokosmelk
  • 2 eieren (kan ook zonder)

Topping:

  • bijvoorbeeld geschaafde amandelen als je noten eet en anders natuurlijk Chufa Topping Naturel of Chufa Schaafsel!

Bereiding

Deeg:

  1. meng het meel, kokosbloesemsuiker, koekkruiden, baksoda en zout door elkaar in een keukenmachine. Eventueel ook de eieren als je die eet.
  2. voeg de kokosmelk en roomboter (of kokosolie) toe en meng opnieuw tot een samenhangend deeg.
  3. laat het deeg een half uur maar het liefst een nacht rusten in de koelkast. De smaken zijn hierna één heerlijk geheel geworden.

Gevulde speculaas:

  1. gebruik van de in totaal 330 gram deeg, 130 gram voor de onderkant. Nog even doorkneden en platdrukken tot een ronde laag van ongeveer 0,5 cm dik.
  2. verspreid het notenvrij spijs over deze eerste laag deeg maar laat de buitenste centimeter van het deeg onbedekt.
  3. maak van de rest van het deeg een 2e plak en leg deze als een deken over de onderlaag.
  4. druk de 2 lagen deeg goed tegen elkaar aan.
  5. smeer de bovenkant eventueel in met een geklutst eitje.
  6. druk de topping lichtjes in de bovenkant van het deeg

Bijna klaar! Alleen nog 45 minuten bakken op 170 graden in een voorverwarmde oven. Eet smakelijk!

Yammie yammie, gevulde speculaas. Lekker zoet, het is bijna Sinterklaas!

8 reacties
  • Damaris
    Beantwoorden

    Tip voor allergie of intolerantie van ei:
    Ik had dit recept 2 keer gemaakt, maar vanwege allergie kon ik geen ei gebruiken waardoor het nogal droog en zanderig bleef voelen in de mond.
    Nu heb ik de 2 eieren vervangen voor 100 gram appelmoes + 1/2 tl zuiveringszout en 1/2 el appelazijn. Het resultaat is heerlijk! Geen droog, korrelig mondgevoel meer!! En de appel proef je verder niet.

  • Damaris
    Beantwoorden

    Ik ben met dit recept bezig, maar ik loop tegen twee dingen aan.
    Het totaal van de ingrediënten komt niet op 330 gram. Kloppen de hoeveelheden en maatvoeringen in het recept wel?
    Ten tweede, ik heb het n nacht in de koelkast gelegd. Nu is t alleen een blok beton…ws door de kokosvet? Hoe krijg ik dit het beste weer kneedbaar?

    • Sander Kriek
      Beantwoorden

      Hoi Damaris, het is even geleden dat we dit recept gemaakt hebben, maar inderdaad met 50 gram gewicht per ei kom ik ook op meer. En zonder ei op minder… wellicht deed ik het toen zonder ei en wegen de 2 eetlepels koekruiden, zout en baksoda de 55 gram, dan klopt de 330 🙂

      Ik ga het zelf de komende week maken en dan zal ik het recept aanpassen, voor nu ongeveer 1/3 gebruiken voor de bodem?

      Het blok beton, dat komt inderdaad door de olie en zal ook gebeuren bij het gebruik van boter. Wanneer je begint met het kneden zal het deeg door de temperatuur van je handen weer zachter worden. Het is even een werkje maar dan heb je wel heerlijk deeg.

      Ik ga het zelf nog proberen met een eetlepel arrowroot erbij, ben benieuwd of het deeg dan extra knapperig wordt van buiten en zacht van binnen, dat lijkt mij erg lekker.

      Succes, fijne Sinterklaas en als je nog vragen hebt: stel ze gerust!

      Sander van ChufaNederland

      • Anoniem
        Beantwoorden

        Dank je wel!
        Ik bedoelde het net andersom…ik kwam niet aan de 330 gram…maar ik heb dan ook geen eieren gebruikt aangezien ik die niet mag. Het is net klaar…ruikt in ieder geval heerlijk!
        Knapperige buitenkant is wel lekker ja, die voelt nu in ieder geval zacht.

        • damaris
          Beantwoorden

          De gevulde speculaas is verrukkelijk! En verrassend vergelijkbaar met de ‘echte’. Hij was iets droger, aangezien ik geen ei heb gebruikt. Dus de volgende keer ga ik experimenteren met wat meer vocht of n gelatine-ei of andere ei vervanger! Maar een absolute aanrader!

          • Sander Kriek

            Hoi Damaris, heel leuk om te horen en fijn dat het gelukt is! Ik heb het zelf juist met 2 eieren geprobeerd te maken en het deeg bleef juist wat nat. Ik moet zelf ook nog wat meer experimenteren. We hebben nu weer een jaar de tijd. Groetjes Sander

  • Marijn
    Beantwoorden

    Ik ben zo ontzettend blij met het pepernoten recept!! Ik mag twee jaar lang geen zoetmiddelen maar door het zoete van het chufameel is dat hier niet eens nodig :). Kan ik dit jaar toch nog wat ‘snoepen’. Dank je wel!

    • Sander
      Beantwoorden

      Leuk dank je! Ik vind het vaak lekkerder dan wat er in de winkel ligt 🙂

      Het recept in ons ebook van dit jaar is iets aangepast, er zit een beetje chufaolie bij. Dan zijn ze makkelijker te rollen en blijven ze langer knapperig.

      Fijne Sinterklaas!

Laat een reactie achter

0